Tanduttagning
Tanduttagning kan vara nödvändigt om tanden har ett kariesangrepp som är så stort att tanden inte går att laga, bara är roten kvar eller tanden är skadad pga tandlossningssjukdom. Tänder med en rot tas oftast ut i en hela, medan om tänder med flera rötter kan behöva delas med borr innan varje rot plockas ut var för sig. Innan tanduttagningen börjar tandläkaren med att lägga bedövningssalva och sedan bedöva området med injektion. Tanden vickas, delas eventuellt och sedan plockas den ut. Vissa tänder kan sitta så att operation är nödvändig för att ta ut tanden, ett exempel är visdomständerna längst bak i underkäken. Efter tanduttagningen får du bita på en kompress i 30min för att blödningen ska stillas.
Efter tanduttagning är det viktigt att undvika rökning, äta skonsam mat och att borsta de andra tänderna noggrant. Ibland vill din tandläkare att du sköljer med klorhexidinlösning. När bedövningen släpper är det vanligt att det blöder lite igen. Spola de extra kompresserna i kallvatten, krama ur och bit på dem i 30min.
Dagarna efter tanduttagning är det vanligt att området är ömt och att man har lite ont. Alvedon kan tas för att minska smärtan. Om smärtan försvinner helt, men kommer tillbaka när en vecka har gått bör du kontakta oss eftersom det kan vara infektion i området. Om smärtan hela tiden minskar, men det går långsamt är det normalt och du behöver inte oroa dig.